Home | Team | Specialisaties | Praktische info | Contact



BIKE FITTING
NEUROSTRUCTURELE INTEGRATIE THERAPIE (NST)
BEHANDELEN VAN HET KAAKGEWRICHT
MANUELE LYMFEDRAINAGE
LOOPANALYSE
EASY FLOSSING
MANUELE THERAPIE
DRY NEEDLING
FYSIOLOGISCHE SPIERKETTINGEN VAN BUSQUET
KINETIC CONTROL
MEDICAL TAPING
REDCORD
MULLIGAN



Bike fitting


De laatste jaren is de populariteit van het recreatieve wielrennen sterk gestegen. Daardoor is de aandacht en de interesse voor een correcte positie op de fiets ook toegenomen. Een juiste fietspositie is het resultaat van een goede balans tussen het lichaam en de juiste afstelling van de fiets voor dit lichaam.
Na een screening, waarbij u met uw eigen fiets op rollen rijdt in de praktijk, kan de kinesitherapeute met eenvoudige tools een globale analyse maken en eventuele aanpassingen van de fietspositie aanbevelen. Indien nodig zal de kinesiste u doorsturen naar een bikefitter voor een uitgebreide analyse.

top


Neurostructurele Integratie Therapie (NST)


NST: wat is het, hoe werkt het en bij welke pathologieën wordt NST toegepast?

Neurostructurele Integratie Therapie (NST) is een zeer krachtige en effectieve geavanceerde ‘body work’ techniek, die gebruikt kan worden bij verschillende gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Het is toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van het autoregulatie systeem van het lichaam en dit op zachte, tijdbesparende en veilige manier. De resultaten zijn langdurig corrigerend, zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën. Wereldwijd maken honderden therapeuten reeds gebruik van deze soms ‘miraculeuze’ therapie.

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, de buik, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren op de behandeling.

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen ‘wakker’ gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.
Deze techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen, komt het regelmatig voor dat er een storing in de ‘communicatie’ plaatsvindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt.
Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen vele acute en chronische klachten verdwijnen.
Met het prikkelen van de fascie ( bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen en lokale reactie bereikt, maar vindt ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we ook vaak uitkomst bij emotionele processen.

Bij welke pathologieën werkt NST?

- Cervicale, dorsale, lumbale en bekkenproblemen
- Artrose, artritis en andere gewrichtsklachten
- Traumatische laesies
- Neuralgieën
- Respiratoire problemen
- Chronische vermoeidheid
- Depressie en andere emotionele pathologieën

top


Behandelen van het kaakgewricht


Welke klachten kunnen worden gelinkt aan het kaakgewricht?

- pijn in de kaakzone
- Spiervermoeidheid bij het kauwen
- Pijn bij geeuwen, lachen, praten
- Onverklaarbare oorpijn, pijn in en om het oor
- Mond niet goed kunnen openen of scheve mondopening
- Knappend of schurend geluiden bij mondbewegingen
- Hoofdpijn

Wat zijn de mogelijke oorzaken van deze klachten?

- Tanden knarsen/ tanden klemmen
- Verkeerde gewoontes zoals kauwgom, bijten op bv balpen
- Tandartsbezoek (lang met de mond open liggen, tand getrokken,…)
- Ongeval
- Stress, koude
- …

Hoe kan de kinesist u helpen?

Aan de hand van een vraaggesprek en een klinisch onderzoek wordt gezocht naar de mogelijk oorzaak. De beweeglijkheid van de kaakgewrichten, de spierspanning en de coördinatie bij kaakbewegingen worden nagekeken. Verder worden ook de nek en rug onderzocht indien nodig en wordt gekeken naar uw houding.
Door specifieke manuele handelingen zowel uitwendig als in de mond, kunnen we het kaakgewricht en zijn omliggende spieren beter laten werken. Ook dry needling kan worden toegepast op verschillende kaakspieren (meer info over dry needling vindt u ook op deze website).
Daarnaast wordt meestal een oefenprogramma meegegeven en advies zodat de patiënt in staat is om zijn klachten zelf beter onder controle te houden.

Zowel uw huisarts als uw tandarts kan een kinesitherapeutische behandeling voorschrijven.

top


Manuele lymfedrainage ad modum Vodder


Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht zoals vervoer van hormonen of schadelijke stoffen (bacteriën), uitwisselen van stoffen en/of gassen (zuurstof, koolzuur). Het lymfstelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is een natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan verstoord of bemoeilijkt worden door een kwetsuur, operatie, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van lymfevocht manueel geoptimaliseerd worden. Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm en is op het hele lichaam toepasbaar. Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De behandeling is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Het wordt onder andere toegepast bij mensen met:
- zwellingen (oedeem) vb. lymfoedeem, zwelling na operatie of ongeval
- verstuikingen
- bloeduitstortingen
- spierpijnen en spierletsels
- reuma (ontstekingen)
- migraine
- klachten ten gevolge van stress vb. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn
- keel-, neus- en ooraandoeningen vb. sinusitis
- huidproblemen vb. chronisch eczeem, littekens
- …

top


Analyse en optimaliseren van de looptechniek


Een looptechnische analyse is essentieel in de preventie van loopgerelateerde letsels.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn er veel nieuwe inzichten in het analyseren en optimaliseren van de looptechniek.

Wetenschappers besteden veel aandacht aan foutenanalyse en hoe dit aan te pakken. Verder wordt er kritisch gekeken naar diverse soorten loopschoenen en de verschillende technologieën die op de markt zijn. De opleiding geeft ons als therapeuten meer inzicht in de hedendaagse concepten hieromtrent.

Wat doen wij

- Loopanalyse
- Advies in het optimaliseren van de looptechniek
- Blessurepreventie
- Functionele oefentherapie om de zwakke schakels uit de loopanalyse aan te pakken

top


EASY FLOSSING


Easy flossing is een bandage techniek die gebruikt kan worden om de mobiliteit in een gewricht te verbeteren en pijn te verlichten. Deze techniek wordt in Amerika, Japan en Duitsland al frequent toegepast.
Het aangedane lidmaat (spier of gewricht) wordt strak omwikkeld met een latex stretch band (floss band) zodat de zone onder grote druk komt te staan. Op deze manier worden de pijnreceptoren onderdrukt voor een paar minuten. Tijdens deze compressiefase kan het aangedane lidmaat gemobiliseerd worden of worden actieve oefeningen uitgevoerd.
Na een paar minuten wordt de floss band los gemaakt. Omdat na deze mechanische compressie de bloedcirculatie plots stijgt en het lymfevocht afneemt kan er verbeterde mobilisatie en/of pijnreductie waargenomen worden.

Hoe werkt easy flossing?

Veranderde structuren in spieren en ligamenten na trauma of immobilisatie kan leiden tot klachten. Het gebruik van floss banden helpt het herstel van deze verandering. Dank zij de strakke banden rond spier of gewricht tijdens beweging sterke krachten op de structuren(extra cellulaire matrix) die zorgen voor het regelen van de spiertonus. De compressie triggert het proces in het weefsel dat de spiertonus regelt wat leidt tot een toegenomen vrijheid in beweging van de behandelde zone.

Bij wie wordt de techniek toegepast?

De techniek kan worden toegepast bij een groot aantal patiënten als deel van de behandeling.

Easy flossing is aangewezen bij

- Postoperatief ( vb knie of schouderoperatie) voor het reduceren van pijn/ het bevorderen van de mobiliteit
- Bij spierscheuren/ verrekkingen
- Achillespeestendinopatie/ tenniselleboog…
- Beperkte mobiliteit van gewrichten
- Het versterken van spieren
- …

top


MANUELE THERAPIE


Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Deze therapie gaat een stap verder dan kine in de analyse van de klachten en de behandeling zelf.
De manueel therapeut beschouwt het lichaam als één geheel en legt verbanden tussen verschillende delen en stelsels van je bewegingsapparaat.

Wat is het doel van manuele therapie?

Manuele therapie richt zich op het herstellen en verbeteren van je bewegingsapparaat.

Manuele therapie is aangewezen bij

- (sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen. Acute en chronische blessures.
- Pijnklachten, van hoofdpijn tot pijn aan de voeten.
- Stramme rug, geblokkeerde gewrichten, bewegingsbelemmeringen.
- Whiplash
- Hernia
- …

Hoe gaat een manueel therapeut te werk?

Na het intakegesprek volgt een uitgebreid functieonderzoek bestaande uit spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. Dit onderzoek dient om de oorzaak en de graad van de klachten te onderzoeken.
Op basis van deze gegevens stelt de manueel therapeut een behandelplan op en begeleidt je doorheen je revalidatie.

De 2 pijlers van manuele therapie

- Manuele behandelingen (mobilisaties, oscillaties, zachte manipulaties van de gewrichten, harmoniserende technieken, neurale glidings, enz.)
- Oefentherapie

top


DRY NEEDLING


Dry needling van een myofasciaal triggerpoint is een vorm van behandeling voor patiënten met spierproblemen. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een naald. Op deze manier ontspannen de spieren snel en langdurig.



Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een “knoop” in een spier die, naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (vb een triggerpoint in de nekspier kan hoofdpijn veroorzaken). De kinesitherapeut zoekt deze plaatsen op omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Hoe uiten triggerpoints zich?

- Pijn/stijfheid lokaal in de spier en/of op afstand
- Bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten
- Verminderde kracht in betrokken spier(en)
- Pijnontwijkend gedrag, anders gaan bewegen
- Tintelingen in de ledematen, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

- Acuut bijv. door een verkeerde beweging, een ongeval, sportletsel…
- Chronisch bijv. door een langdurige verkeerde houding of repetitieve beweging
- Langdurige afwezigheid van beweging bijv. bij gips, brace of sling
- Laxe ligamenten
- Psychologische factoren zoals stress of depressie
- Voetafwijkingen, beenlengteverschil bijv. na botbreuk of operatie
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van rugzak, handtas

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort op. Dit geeft een drukkend of nijpend gevoel in de spier. Een schokje kan ook worden waargenomen. Daarna ontspant de spier zich meestal en kan u makkelijker bewegen.
Na de behandeling kan uw behandelde spier vermoeid of zwaar aanvoelen. Dit is meestal van korte duur.

top


FYSIOLOGISCHE SPIERKETTINGEN VAN BUSQUET


Bij deze methode wordt het lichaam opgedeeld in 7 fysiologische kettingen. Spanningspunten in de kettingen worden in gans het lichaam opgezocht en manueel behandeld.

Deze manier van behandelen heeft als groot voordeel dat het lichaam in zijn totaliteit onderzocht wordt, niet enkel lokaal op de plaats van de klacht.

De behandeling bestaat uit rekkingen en specifieke mobilisaties die het funtioneel herstel ter hoogte van de verschillende structuren zullen bevorderen.

Ze kan toegepast worden vanaf kind tem de derde leeftijd: bij groeipijnen, gewrichtsklachten, overbelastingsletsels, scoliose,… maar ook gebruikt worden ter preventie van blessures.

Voor meer informatie: www.methode-busquet.com/nl

top


KINETIC CONTROL


Het is algemeen bekend dat we tgv pijn 'anders' gaan bewegen (denk bv aan manken tgv liespijn). Het tegenovergestelde is echter ook waar. Foutief bewegen 'uit gewoonte' of een slechte gewoontehouding in zit kunnen eveneens leiden tot pijn. Vaak zijn het juist die plaatsen en lichaamsregio’s waar we 'teveel' en/of 'ongecontroleerd' bewegen die overbelast en pijnlijk worden. Omdat deze bewegingen ongecontroleerd gebeuren, worden ze 'instabiel' genoemd.
Als reactie op pijn verkrampen en/of verkorten de grote, oppervlakkige maar krachtige spieren. De kleinere en dieper gelegen (stabilisatie)spieren daarentegen worden eerder inefficiënt, zwak en/of te lang. Hierdoor ontstaat er een 'spier onevenwicht' : de grote oppervlakkige spieren trekken (relatief) te hard aan een gewricht terwijl de kleinere dieper gelegen spieren het gewricht onvoldoende kunnen stabiliseren. Dit leidt tot een verstoorde gewrichtsfunctie met pijn als gevolg.

Het kunnen herkennen van deze foutieve bewegingspatronen en het systematisch onderzoeken van deze instabiele regio’s is een vereiste om de pijnklacht te behandelen dmv stabilisatietraining. Stabilisatietraining volgens het Kinetic Control concept is gericht op het optrainen van de dieper gelegen stabilisatiespieren en het minder dominant maken en/of verlengen van de oppervlakkige hard gespannen spieren. Ook houdingscorrectie, het afleren van de foute bewegingspatronen, medische trainingstherapie, ...... dienen uitgebreid aan bod te komen.
Klachten van het bewegingsapparaat die efficiënt kunnen behandeld worden met stabilisatietraining zijn oa lage rugpijn, nekpijn, liespijn, schouderpijn, bekkeninstabiliteit, kniepijn, hoofdpijn, ......

top


MEDICAL TAPING


De basis van het medical taping concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitganspunt namen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook op de bloedsoploop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet werken, kan dit dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen.
Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal het dat zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld bleek al snel dat de behandeltechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Zo ontstonden nieuwe behandelmethoden met kinesiotape voor lymfedrainage, behandelen van hooikoorts of menstruatiepijn.

top


REDCORD


Uit onderzoek is gebleken dat fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren geneigd worden om te compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn.

Het Redcord systeem, “NEURAC TREATMENT” genaamd, dat deze problematiek succesvol behandeld, gaat deze spieren terug activeren. Men maakt gebruik van suspensie training, d.m.v instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht. Hierdoor krijgen we vaak in de eerste behandeling verbetering van de klachten. Redcord is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport.



Hoe werkt redcord

Het doel is om de interactie tussen hersenen, receptoren en spieren te optimaliseren. Door middel van training worden de motor units terug tot een normaal functioneren gebracht. Door het toedienen van gecontroleerde vibraties op de touwen worden zo veel extra impulsen veroorzaakt die het sensorimotorisch systeem zodanig activeert dat de patiënt zich vaak in één behandeling in een ander (beter) bewegingspatroon bevindt. Door het opwekken van deze slapende spieren bekomen we vaak zeer goede resultaten.

top


MULLIGAN


Dmv mulligan technieken kan je gewrichten veilig, effectief en pijnvrij mobiliseren.

Deze technieken kunnen zowel worden toegepast op de wervelkolom als op de perifiere gewrichten (vb knie, schouder,…).
De therapeut brengt in een gewricht een passieve correctie aan. Daarna wordt aan de patiënt een actieve beweging gevraagd. Op deze manier herwint het aangedane gewricht zijn functie op een pijnvrije manier.




Kinea Brecht - Leemstraat 20a - 2960 Brecht © kineabrecht - 2019